Zapytaj lekarza

7 4 1 , 9 9 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Podwyższony poziom bilirubiny w badaniu krwi

Witam, zrobiłam podstawowe badania krwi. Mam lekko podwyższoną bilirubinę i obniżone parę rzeczy w tym płytki krwi. Chciałabym prosić o interpretację oraz odpowiedź czy te wyniki mogą świadczyć o białaczce? Lekarz mówił, że nie ma się co martwić tymi obniżonymi rzeczami, tylko żeby za miesiąc sprawdzić tę bilirubinę. Jednak ja się martwię, zdążyłam już sobie wmówić białaczkę. Bardzo proszę o interpretację i jak najszybszą odpowiedź. Czy te wyniki są złe? Jestem kobietą i mam 22 lata. Hematologia Hemoglobina 12,4 (11,3-15,2) Czerwone krwinki 4,60 (3,73-5,02) Hemoakryt 0,395 (0,323-0,462) Krwinki białe 5,31 (3,88-10,49) Szerokość, rozkład czerwonych krwinek HI 14,8 (11,5-14,5) MCV 85,9 (83,1-10,49) MCH LO 27,0 (28,3-33,9) MCHC LO 31,4 (32,1-36,6) Płytki LO 152 (164-382) Neutrofile 2,95 (1,56-6,52) Lynfocyty 1,72 (1,01-2,13) Monocyty 0,51 (0,23-0,88) Eozynofile 0,11 (00,5-0,51) Bazofile 00,2 (0,02-0,15) Mocznik 4,3 (2,5-7,7) Kreatynina 52 (40-90) Białko całkowite 70 (64-83) Albumin 44 (37-52) Albumina/globulina RATIO 1,7 (0,9-2,0) Blobulina 26 (21-36) Bilirubina całkowita HI 25,6 (3,4-21) Aminotransefarazy alaninowej 9

KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Witam!

W odpowiedzi na Pani pytanie, można powiedzieć, że przedstawione wyniki badań laboratoryjnych nie są złe. Stwierdzono jedynie nieznaczne odchylenia od normy głównie w stężeniu bilirubiny całkowitej i liczbie płytek krwi. Są to niewielkie różnice wobec tego proszę zachować spokój. Jeśli chodzi o białaczkę to jak sam Pani zauważyła liczba krwinek białych jest prawidłowa (także ich skład jakościowy), nie stwierdzono również niedokrwistości, która często towarzyszy chorobom hematologicznym. Niewielki wzrost stężenia bilirubiny może być spowodowany m.in. tzw. zespołem Gilberta. Parametry wątrobowe nie wykazują nieprawidłowości w związku z tym proponuję wykonać powtórne badania za miesiąc. W przypadku ciągle podwyższonej bilirubiny warto rozważyć wykonanie USG jamy brzusznej. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy