Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 2 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Poronienie z powodu toksoplazmozy a planowanie kolejnej ciąży

W pażdzierniku poroniłam przez toxoplazmozę.Mój wynik z listopada wynosił IgM 3,75 po antybiotykach na toxo mój wynik z grudnia IgM 3,74.Obecnie mój wynik IgM wynosi 3,93.Dostałam teraz antybiotyk Duomox na 30 dni.Każdy lekarz twierdzi inaczej.Miałam pilnować igM a wiem,że powinien spadać.Czy IgM samoistnie też spada?Od listopada antybiotyk miałam na toxo później przerwa i teraz duomox.Czy jesli teraz zaszłabym w ciążę istnieje ryzyko,że poronię bądź urodzę chore dzieciątko?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Przyszła matka z papierosem

1. Duomoxem nie leczy się toxoplazmozę 2. Raz przebyta infekcja daje odporność do końca życia.

Ginekolog i położnik. Prowadzi gabinet ginekologiczny w Gorzowie Wielkopolskim.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy