Zapytaj lekarza

7 3 6 , 5 1 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Prośba o ocenę wyników badania krwi u 65-latka

Proszę o ocenę moich wyników badania krwi: Kreatynina 1,1 mg/dl(norma 0,5-1,2)eGFR >60,kwas moczowy 6,2 mg/dl(norma 3,4-7)CK-kinaza kreatyny 119 U/L(norma 38-190),Mocznik 51 mg/dl(norma 15-50),Sód 136mmol/l(norma 135-145),Potas 4,31 mmol/l(norma 3,5-5,1),Magnez 2,1(norma 1,58-2,55),Alt 30 U/L(norma <41),Ast 28 U/L(norma <40),OB 14 mm/h(norma 1-8).Moje drugie pytanie: czy picie codzienne soku pomidorowego ze sklepu w ilości 0,3 l może zwiększać poziom mocznika we krwi.Dziekuję za odpowiedź.
MĘŻCZYZNA, 65 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Witam!
Pana wyniki są w większości bardzo dobre, a poziom mocznika bardzo nieznacznie przekracza normę. Jeśli jest to jednorazowy wynik to nie ma powodu żeby się nim przejmować. Na poziom mocznika ma wpływ wiele mechanizmów i nawyków żywieniowych, jednak nie sądzę żeby regularne picie soku pomidorowego mogło wpłynąć znacząco na poziom tej substancji. Ważniejszym i bardziej precyzyjnym wskaźnikiem pracy nerek jest kreatynina, która jest w granicy normy. Polecam zwiększyć ilość wypijanych płynów do ok.2- 2,5 litrów dziennie i powtórzyć badania za kilka miesięcy (lub wcześniej, jeśli będzie miał Pan jakieś niepokojące objawy).

Lekarz w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy