Pytanie o wyniki badań

Witam serdecznie. Pisałam kiedyś do Pani Doktor i otrzymałam ekspresową odpowiedź, ktora bardzo mnie uspokoiła. Mam nadzieję, że i tym razem pomoże mi Pani. Chodzi o interpretację wyników badań morfologii. Czy wszystkie są dobre, czy są jakieś obawy do niepokoju? Hemoglobina 13,6 (12,0-15,5), erytrocyty 4,82 (4,2-5,4), hematokryt 43,0 (37-50), MCV 89,2 (80-98), MCH 28,2 (27-33,5), MCHC 31,6 (32,0-36,0), RDW-CV 12,7 (10,01-14), płytki krwi 233 (150-400), PDW 15,07 (nie ma podanej normy koło tego wyniku, ale powiedziano mi, że norma do tego to 6,1-11,0), MPV 9,0 (też nie ma podanej normy), leukocyty 3,5 (4,3-10,0), P-LCR 0,21 też nie ma normy, ale tak jak wyżej norma powinna być 6,0-24,0), bilirubina calkowita 0,28 (0-1,00), alat 25 (0-41), aspat 21 (0-37). Bardzo proszę o odpowiedź, będę bardzo wdzięczna. Z góry serdecznie dziękuję.
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam serdecznie!

Jedynym odchyleniem od normy jest nieco obnżona liczba leukocytów. Być może przechodziła Pani ostatnio jakąś infekcję lub była pod wpływem stresu i stąd taki wynik. Pozostałe parametry są jak najbardziej w porządku. Proponuję powtórzyć morfologię za miesiąc wraz z oceną rozmazu ręcznego.

Pozdrawiam serdecznie

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty