Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Trudno jest to jednoznacznie przewidzieć, ponieważ nie wiem jak silna była reakcja alergiczna oraz jakie środki zostały podane i w jakiej dawce. W przypadku napadu duszności prosze stosować doraźne środki rozkurczowe i skontaktować się z izbą przyjęć najbliższego szpitala.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Katar sienny pod koniec września? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy duszność odczuwana podczas pylenia traw, na które jestem uczulona, musi oznaczać astmę? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Alergia na piłki traw i zbóż – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Stosowanie tabletek na alergię na sierść psa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Po czym poznać alergiczny obrzęk krtani? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Od którego roku życia można stosować zastrzyki odczulające? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wyniki testów alergicznych a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Alergia krzyżowa na zimno a odczulanie – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki