Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
może Pani stosować specjalne emolienty do skóry atopowej dostępne w aptece.
Na rynku dostępne są zarówno kremy, olejki jak i płyny do kąpieli, które mogą skutecznie pomóc z problemem,
Przede wszystkim, jeżeli jest to alergia kontaktowa - należy unikać czynnika wywołującego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sucha, łuszcząca się skóra na brwiach – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak
- Domowy sposób na złagodzenie objawów atopowego zapalenia skóry – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jak radzić sobie z atopowym zapaleniem skóry? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Zaczerwieniona, swędząca i sucha skóra na wewnętrznej stronie łokci – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Swędzenie skóry a alergia na roztocza i pyłki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Objawy atopowego zapalenia skóry – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jak pozbyć się swędzenia ust? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Rany i pękajaca skóra na palcach dłoni u 3,5-letniego syna – odpowiada Lek. Elżbieta Pobratyn
- Sucha i łuszcząca się skóra po powrocie z Grecji – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Swędząca, czerwona skóra między palcami – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak