Uporczywy kaszel

Pani doktor, syn kaszle już od pół roku. IG ma 1040. Czy to jest powód alergii? Martwię się i dlatego bardzo proszę o odpowiedż. Dziękuję.

KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowna Pani!

Przewlekły kaszel może być objawem alergii, jednak nie wystarczy do jej rozpoznania. Konieczna jest dalsza diagnostyka, by to stwierdzić, jednak jej zasadność powinien rozważyć lekarz rodzinny, po wykluczeniu innych przyczyn kaszlu. Niezbędny jest szczegółowy wywiad i badanie lekarskie.

Jeśli chodzi o wynik immunoglobulin, nie napisała Pani, o którą ich klasę chodzi: A, D, G, M czy E, oraz nie podała jednostek, trudno więc o interpretację.

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty