W jaki sposób mam zmodyfikować dietę?

Mam 39 lat. 154 cm/70 kg wagi. ( schudłem z 87 kg ) - głównie "biegając". Zaznaczam, że "biegam", bo poruszam się na wózku inwalidzkim, w związku z tym wzrost może być nieco zafałszowany ( przykurcze w biodrach i kolanach ) Zimą mam zdecydowanie mniej ruchu niż w poprzednich miesiącach i zaczynam to odczuwać ( brzuch ). W jaki sposób mam zmodyfikować dietę? Większa podaż tłuszczu/ białka względem węglowodanów? Dodam, że mam lekkie nadciśnienie tętnicze. Staram się kilka razy w tygodniu ćwiczyć ogólnokondycyjnie, w tym także z hantlami( ostatnio 3/4 razy w tygodniu ) , choć nie daje mi to takich efektów jak "bieganie". Czy dieta osób niepełnosprawnych - konkretnie poruszających się na wózku - powinna jakoś odbiegać od diety osób zdrowych - np. mniejsze zapotrzebowanie na kalorie niż by to wynikało z BMR?
MĘŻCZYZNA, 39 LAT ponad rok temu

Witam,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pana zapotrzebowania energetycznego, które owszem może być nieco mniejsze niż u osoby nie poruszającej się na wózku. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłby Pan zainteresowany zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinien Pan skupić się na regularności posiłków
Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pan w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałby Pan podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pan z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Najlepszym rozwiązaniem będzie określenie swojego realnego zapotrzebowania kalorycznego i wprowadzenie deficytu, tak żeby przyjmował Pan mniej kalorii niż Pan potrzebuje. Jeśli nie może Pan skorzystać z usług dietetyka, co bardzo polecam, można wyliczyć sobie swoją całkowitą przemianę materii np. tutaj: https://dietetykpro.pl/kalkulatory/cpm i od otrzymanej wartości odjąć około 10-15%. Kalorie z przygotowywanych posiłków można zliczać korzystając z darmowych aplikacji, jak np. Fitatu czy Yazio. Warto zmienić nawyki żywieniowe - zrezygnować z cukru zastępując go np. erytrytolem, ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych, zrezygnować całkowicie z tłuszczów trans, ograniczyć białe pieczywo i makarony, zadbać o odpowiednią podaż błonnika i wody, smażenie zastąpić gotowaniem, pieczeniem i gotowaniem na parze, a także wprowadzić regularną aktywność fizyczną. Nie bez znaczenia jest także rezygnacja z alkoholu i palenia papierosów - nie napisał Pan nic na ten temat, ale warto zwrócić na to uwagę. Gdyby był Pan zainteresowany konsultacją dietetyczną zaprasza do współpracy online: https://mojdietetyk.pl/cennik-ostroda. Trzymam kciuki!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Chcę zmodyfikować dietę Dukana: czy nie zaszkodzi to mojemu organizmowi?

Mam 40 lat, ważę 65 kg i od 2 tygodni jestem na diecie Dukana. Chciałabym zrzucić 10, kg, bo wcześniej ważyłam ok 55. O diecie Dukana tyle złego przeczytałam, że myślę, aby ją zmodyfikować, ale czy to coś pomoże w odchudzaniu?? Myślę o stosowaniu 2 etapu 1/1 czyli dzień białka dzień warzywka (węglowodany) i bardzo niewielki dodatek cukru co dzień w postaci miodu. Czytałam, że ograniczenie węglowodanów i cukrów w diecie a dostarczanie samych białek jest szkodliwe. Także czy jak zacznę jeść 1/1 + cukier i + otręby to szkodliwość diety zniknie? Czy wtedy w ogóle będzie utrata wagi? Do tej pory na diecie schudłam 2-3 kg a to pewnie tylko utrata wody.

KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Nie podała Pani swojego wzrostu, dlatego nie jestem w stanie obliczyć BMI i ocenić słuszność odchudzania. Owszem dieta białkowa nie jest zdrową i zbilansowaną dietą. Brakuje w niej wielu witamin i składników mineralnych, w niektórych etapach niedobór węglowodanów sprzyja uczuciu zmęczenia i otępienia. Glukoza jest jedynym źródłem energii dla komórek mózgu i erytrocytów. Ponadto dieta ta jest bogata w cholesterol (gdy spożywane jest wyłącznie mięso i nabiał). Długo stosowana dieta białkowa może przyczynić się m.in. do rozwoju dny moczanowej. Nadmiar białka w diecie (m.in. produktów mięsnych) i niedobór witamin z gr. B oraz kwasu foliowego sprzyja podwyższeniu stężenia homocysteiny - nowego czynnika rozwoju miażdżycy.

Radziłabym zaprzestanie stosowania diety białkowej i rozpoczęcie zdrowszej i zbilansowanej diety - np. o niskim indeksie glikemicznym.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty