Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
po odpowiednich badaniach. proponuje udać sie do lekarza alergologa, po badaniu bedzie mozna okreslic odpowiednie dalsze postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jest możliwe, że nietolerancja histaminy powoduje zapalenie żołądka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Gdzie robi się test na nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Nietolerancja histaminy a sposoby leczenia – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Badania w kierunku nietolerancji pokarmowej u 22-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy to wskazuje na nietolerancję histaminy? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Zgaga a alergia na histaminę – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Badania w kierunku nietolerancji pokarmowej – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Nietolerancja histaminy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Z czego bierze się nietolerancja histaminy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Objawy nietolerancji histaminy a wynik badania DAO – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią
Podchwytliwe objawy Już 30 proc. ludzi cierpi na a
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Alergie i nietolerancje pokarmowe. Jak dziś możemy sobie z nimi poradzić?
Eksperci przewidują, że w ciągu najbliższych 20 la