Wieloodłamowe złamanie podstawy IV kości śródstopia

Mam wielodlamowe zlamanie podstawy IV kosci srodstopia,wieloodlamowe zlamanie kosci szesciennej,wieloodlamowe zlamanie kosci klinowatej bocznej oraz zlamanie podstawy III kosci srodstopia. Stan tkanek miekkich na razie nieznany z powodu znacznej opuchlizny. Noge mam w gipsie. Czy jesli sprawnie chodze o kulach moge dowoli sie poruszac bez szkody dla zrastania? Czy wieloodlamowe zlamania maja duze ryzyko braku zrostu i koniecznosci operowania? Czy na cos szczegolnie uwazac?
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Trening na zdrowy kręgosłup

Coraz więcej osób zmaga się z wadami postawy. Wszystko przez siedzący tryb życia. Jeździmy samochodem, potem pracujemy przed komputerem, a nasze plecy cierpią. Sprawdź, jakie ćwiczenia wzmocnią kręgosłup.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

proponuję nie nadwyrężać stopy i konieczna jest kontrola zrastania. prosze kierować się zalceniami lekarza prowadzącego.

0

Szanowny Panie, chodzenie o kulach bez obciążania złamanej stopy nie wpłynie na zrost w Pana wieku. Należy jedynie pamiętać o elewacji kończyny podczas odpoczynku ( zarówno siedzenia jak i chodzenia) oraz stosowaniu terapii zleconej przez prowadzącego leczenie ortopedę. Opisane przez Pana złamanie wymaga okresowej kontroli radiologicznej. Jeśli nie doszło do istotnych przemieszczeń odłamów leczenie zachowawcze jest najlepszym wyborem. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty