Zapytaj lekarza

7 3 7 , 0 5 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań w kierunku niedoczynności tarczycy u 24-letniej osoby

Witam, Odebrałam wyniki badań na niedoczynność tarczycy i chciałabym się dowiedzieć, czy jest sens wydawać pieniądze na dalsze wizyty u lekarza. Moje wyniki: TSH : 2,98 mU/l (zakres referencyjny :0,27-4,2) , Tyroksyna wolna FT4 : 13,71 pmol/l (12-22) , P-ciała p/peroksydazie tarczycowej : 8,26 lU/ml (<34), P-ciała p/tyreoglobulinie : 121,1 lu/ml (<115). Robiłam USG tarczycy i wyszło dobrze.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dobry wieczór,

Ma Pani podwyższone stężenie przeciwciał aTg, co wskazuje na konieczność wizyt u lekarza co jakiś czas. Jeśli planuje Pani w najbliższym czasie ciążę, to zaleca się, aby stężenie TSH wynosiło < 2,5 a więc już należałoby włączyć niewielką dawkę L-tyroksyny.
Jeśli czuje się Pani dobrze i nie planuje Pani ciąży, to może Pani na spokojnie wizytę u endokrynologa przełożyć "na później". Oczywiście , gdyby wystąpiły u Pani jakieś niepokojące objawy sugerujące chorobę tarczycy, to wizytę należałoby przyspieszyć.


Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy