Wysoka ilość czerwonych krwinek. Proszę o interpretację wyników

Witam, mam 19 lat. Wykonałem badanie krwi, w którym wyszły następujące wyniki: WBC 5.0 (4.00-10.00), RBC 6.12 H (3.80-5.80), HGB 15.2 (11.0-16.5), HCT 51.2, PLT 180, PCT 156, MCV 84, MCH 25.9 L (26.0-34.0), MCHC 29.7 L (33.0-36.4), OB 2. Dodam, że ilość czerwonych krwinek tendencyjnie się zwiększa, natomiast białych krwinek maleje: Wyniki marzec 2009: WBC 5.2, RBC 5.62, HGB 15.3, HCT 46.6, PLT 169, PCT 150, MCV 83, MCH 27.2, MCHC 32.9, OB 5. Wyniki z lipca 2008: WBC 5.4, RBC 5.17, HGB 14.3, HCT 43.2, PLT 160, PCT 139, MCV 84, MCH 27.7, MCHC 33.2, OB 11.

MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Wahania wyników badań w tym przypadku są zaniedbywalne (tzn. wyniki badań na przestrzeni czasu zostaną uznane przez lekarzy za stabilne). Wysoki poziom hemoglobiny i liczba krwinek czerwonych najprawdopodobniej wynika z palenia papierosów (czynnego lub biernego, czyli przebywania w towarzystwie osób palących). Zaprzestanie palenia powinno spowodować normalizację wyników.

Lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty