Zmiana w sutku a wkładka antykoncepcyjna

Robiłam USG piersi i wyszło mi:

"W SP na godz. 8 w odl. ok. 2-3cm od brodawki widoczna zmiana hypoechogeniczna o wym. - 9 x 4,5 mm - FA? W dołach pachowych patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Kategoria US - BIRADS: 3". Później robiłam biopsję: "Masy białkowe i liczne płaty komórek apokrynowych. Komórek nowotworowych nie znaleziono".

Moje pytanie brzmi, czy mogę brać tabletki antykoncepcyjne, jeśli nie to może wkładkę antykoncepcyjną? Koleżanka, która miała raka powiedziała, że nie powinnam. Onkolog powiedział, że nie ma przeciwwskazań. Moja ginekolog była raczej przeciw. Proszę o jakąś propozycję antykoncepcji?

KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja a PMS

Burza hormonów, napięcie przedmiesiączkowe, nerwy i drażliwość - czyli PMS. Czy tabletki antykoncepcyjne pomagają załagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego? Odpowiada lekarz ginekolog ? Katarzyna Pietuch.

Zmiana w sutku jest bardzo niewielka i nie podejrzana o proces nowotworowy. W takim wypadku zalecałbym okresowe kontrolne USG sutków co 6-12 miesięcy celem uwidocznienia, czy zmiana się nie powiększa. Oczywiście samobadanie piersi. Zgadzam się co do odpowiedzi w sprawie antykoncepcji z onkologiem. Nie ma przeciwwskazań do takowej, ale kontrola struktury sutków musi być regularna.

Specjalista chirurgii ogólnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty