Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie. Zapalenie przewodu pokarmowego może być skutkiem alergii. W kwestii wyjaśnienia z całą pewnością nie jest to alergia na histaminę a alergia na jakiś antygen, który powoduje wyrzut histaminy czyli związku działającego w czasie reakcji uczuleniowej czy alergicznej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zapalenie jelita grubego o charakterze nieswoistym przewlekłym – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Krwawienie z jelita grubego a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przewlekła niewydolność nerek u partnera – odpowiada Dr n. med. Adam Markiewicz
- Stan zapalny jelita grubego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Przewlekła niewydolność nerek a przewlekła choroba nerek – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Objawy nietolerancji histaminy a wynik badania DAO – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zapalenie jelita grubego i colitis ulcerosa – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Co oznacza ta histamina? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Różne parametry eGFR wg wzoru MDRD a przewlekła niewydolność nerek – odpowiada Lek. Zbigniew Sycz
- Zatarta struktura nerki w USG a niewydolność – odpowiada Prof. dr hab. n. med. Jacek Zachwieja