Czy można być uczulonym na sól spożywczą?

Witam mam takie niecodzienne pytanie, czy można być uczulonym na sól spożywczą? przyszło mi to do głowy ponieważ od jakiegoś czasu obserwuję że "puchnę"po zjedzeniu czegoś słonego (chociażby kupnej wędliny ).mam obrzęki na twarzy itd. Wiem że sól zatrzymuje wodę ale czy możliwe że można mieć alergię która powoduje że te zastoje są bardzo silne?czy sa testy które wykażą uczulenie?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty