Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Pomimo wielu informacji na ten temat nie ma dowodów na skuteczność wykluczenia glutenu w przebiegu choroby Hashimoto. Jak każda choroba autoimmunologiczna zwiększa ona ryzyko zachorowania na inne choroby tego typu - tak więc w populacji chorych na Hashimoto zdecydowanie częściej stwierdza się wystąpienie celikii niż w ogólnej populacji - jeżeli jednak nie wykazano u Pani wystąpienia celiakii to nie ma wskazań w kierunku wykluczania glutenu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a badanie na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Dieta bezglutenowa przy chorobie Hashimoto – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Choroba Hashimoto a celiaklia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy celiakia wpływa na poziom anty -TG? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Możliwość nietolerancji mleka do końca życia – odpowiada Ewa Kozłowska
- Test obciążeń organizmu a alergia na gluten – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie badania w diagnozie alergii na gluten? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Alergie pokarmowe opóźnione
Alergie pokarmowe opóźnione mają ogromny wpływ na
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej