Czy osoby chorujące na Hashimoto powinna unikać glutenu?

Witam Ostatnio wykonała badania na nietolerancje pokarmowe (igg) z których wynika, że nie powinnam spożywać mleka krowiego ani drożdży. Reakcja mojego organizmu na gluten jest z kolei prawidłowa. Choruje jednak na chorobę Hashimoto i dużo wyczytałam o tym, że osoby na nią chorujące nie powinny spożywać glutenu. Czy jeśli w moim przypadku nadwrażliwość na gluten nie występuje to czy powinnam mimo to odstawić gluten? Pozdrawiam
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Pomimo wielu informacji na ten temat nie ma dowodów na skuteczność wykluczenia glutenu w przebiegu choroby Hashimoto. Jak każda choroba autoimmunologiczna zwiększa ona ryzyko zachorowania na inne choroby tego typu - tak więc w populacji chorych na Hashimoto zdecydowanie częściej stwierdza się wystąpienie celikii niż w ogólnej populacji - jeżeli jednak nie wykazano u Pani wystąpienia celiakii to nie ma wskazań w kierunku wykluczania glutenu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty