Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szczepienia dziecka po powrocie z zagranicy – odpowiada Lek. Arkadiusz Wierzyk
- Termin szczepienia u dzieci – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Uczulenie na kurz u dzieci – odpowiada Milena Lubowicz
- Kiedy można bezpiecznie szczepić dziecko po przebyciu choroby bostońskiej? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak długo może się utrzymywać taki obrzęk po szczepieniu u dziecka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zapalenie mięśni po szczepieniu MMR – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Szczepienie 1,5-rocznej córki po przebytej chorobie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- O czym może świadczyć silna odra u dzieci mimo szczepień? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Szczepienie dziecka po porodzie – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Odpowiednie szczepienia dla dziecka z alergią i AZS – odpowiada Lek. Paweł Baljon