Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Opisane objawy mogą ewentualnie wskazywać na astmę wysiłkową. Jest to choroba rzadka, występująca głównie u dzieci i młodzieży. Polega na pojawieniu się duszności, napadu silnego kaszlu oraz świszczącego oddechu podczas wysiłku fizycznego lub tuż po nim. W celu jej rozpoznania wykonuje się test wysiłkowy, który napad ma sprowokować.
Więcej na ten temat znajdzie Pani między innymi w tym artykule:
http://portal.abczdrowie.pl/astma-wysilkowa
Proszę spokojnie zaczekać na wyniki badań. Niekoniecznie opisane objawy muszą wskazywać na astmę oskrzelową.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy możliwe, że mam astmę wysiłkową? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy możliwe, że dusiłam się przez astmę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy jeśli mam astmę oskrzelową, mogę rozpocząć przyjmowanie kreatyny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Świszczący oddech a astma w dzieciństwie – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Duszności w trakcie wysiłku fizycznego – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czy można mieć astmę wrodzoną? – odpowiada
- Czy mam astmę oskrzelową czy astmę? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy to wystarczy, żeby stwierdzić astmę? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy astmę oskrzelową można wyleczyć? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska