Dieta dla kobiety po 2 ciążach

Witam serdecznie bardzo prosze mi pomuc schudnac i stracic en brzuch ja waze66kg wzrost 170cm w biodrach 95cm szyja 35cm brzuch mam twardy i spory wygladam jak w ciazy chodzilam po lekarzach ale zrobili wszystkie badania i nic mi nie dolega wiec zapewne musze schudnac co mam jesc jestem po 2 dzieci jedno cesarka drugie urodzilam naturalnie od cesarki minelo 6lat a drugie urodzilam 3 lata temu prosze mi wpomuc niemam pieniedzy by isc odplatnie po diete do dietetyka sama chowam dzieci
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam. Aby ułożyć jadłospis oraz udzielić konkretnych porad, potrzebny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam do skorzystania z pomocy dietetyka online: www.lekkoizdrowo.pl. Ponadto zdrowe przepisy znajdzie Pani na stronie www.zdrowapasja.blogspot.com. A oto kilka wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 1-3 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Najlepiej minimum 40 minut 4-5 razy w tygodniu. Przy dzieciach zazwyczaj ciężko znaleźć czas na ćwiczenia, ale zachęcam do wprowadzenia na początek nawet niewielkiej aktywności w miarę możliwości.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty