Dzień dobry,

W przypadku przewlekłego zapalenia trzustki zaleca się przestrzegać diety o relatywnie niskiej, bądź umiarkowanej zawartości tłuszczu, jednocześnie bogatej w węglowodany i białko. Postępowanie żywieniowe w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki opiera się w głównej mierze na ograniczeniu spożycia tłuszczów pokarmowych do około 50 gram na dzień. W tym celu trzeba zrezygnować z potraw smażonych i grillowanych w sposób tradycyjny, natomiast wybierać produkty gotowane w wodzie, gotowane na parze, pieczone w naczyniu żaroodpornym lub pergaminie, bądź papierze do pieczenia z marginalną ilością dodatkowego tłuszczu. Dominującym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany. Zaleca się konsumpcję produktów żywnościowych o względnie niskiej zawartości błonnika pokarmowego, między innymi drobne kasze, pszenne pieczywo, makarony bezjajeczne z semoliny, ziemniaki w postaci puree, dżemy bez pestek, przeciery owocowe, kisiele. Rekomenduje się dzienne spożycie białka na poziomie od około 1,0 do 1,5 gram na każdy kilogram całkowitej masy ciała, a głównym jego źródłem powinny być chude gatunki mięsa (np. drób, cielęcina), ryb (np. dorsz, mintaj, sandacz) oraz mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu (najlepiej do 2 %). Warto mieć na uwadze, że nawet minimalne spożycie alkoholu może przyczyniać się do zaostrzenia choroby.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty