Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Do pielęgnacji dzieci z AZS należy stosować emolienty, czyli specjalistyczne preparaty przeznaczone dla skóry atopowej- bez barwników, konserwantów i substancji zapachowych. Ich rolą jest przywracanie prawidłowej funkcji skóry w AZS poprzez poprawę jej nawilżenia i natłuszczenia oraz uzupełnienie brakujących elementów. Należy je dobierać indywidualnie w zależności od rodzaju i nasilenia zmian, pogody i codziennej aktywności (np. balsam, krem lub maść).

Nie zaleca się natomiast stosowania preparatów nieznanego pochodzenia i nieprzebadanych dermatologicznie kosmetyków. W przypadku prób stosowania preparatów z tzw. naturalnymi produktami proszę robić to bardzo ostrożnie, bo mogą one wywołać zaostrzenie zmian skórnych u dziecka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty