Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani,
W przypadku objawów związanych z alergią kontaktową podstawowym leczeniem jest unikanie alergenu. Zmiany skórne mogą utrzymywać się nawet kilka tygodni i niekoniecznie związane są z niedoborem niektórych składników pokarmowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak sprawdzić, czy mam uczulenie na nikiel? – odpowiada Mgr Hanna Markiewicz
- Uczulenie na nikiel i chrom a stosowanie suplementów – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie na nikiel a noszenie srebra – odpowiada Milena Lubowicz
- Uczulenie na nikiel u niemowlaka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Tatuaż przy uczuleniu na nikiel i kobalt – odpowiada Lek. Jolanta Miernicka
- Uczulenie na nikiel i kobalt – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy mam uczulenie na nikiel? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaką dietę stosować przy uczuleniu na siarczan niklu? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Co na alergię na nikiel? – odpowiada Lek. Nina Uszkiewicz
- Endoproteza kolana a uczulenie na nikiel – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
artykuły
Alergia kontaktowa - przyczyny, objawy, leczenie i profilaktyka
Alergia kontaktowa oznacza nadwrażliwość organizmu
Alergia - prezentacja edukacyjna
Alergia Alergią nazywamy nadmierną reakcję układu
Alergia na nikiel - objawy, gdzie znajduje się nikiel, rozpoznanie, leczenie
Alergia na nikiel dzieli się na kontaktową i pokar