Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Skłonność do zachorowania na cukrzycę ma podłoże genetyczne, więc jak najbardziej powinna być Pani pod stałą kontrolą lekarza.
Proponuję również ograniczyć słodycze, węglowodany proste, fast food i żywność przetworzoną.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Niestety niska masa ciała nie jest gwarancją, że nie zachoruje się na cukrzycę typu II. Sugerowałabym Pani powtórzenie badania i jeżeli znowu będzie wysoki suegrowałabym wprowadzenie diety o niskiej podaży cukrów prostych bazującej na produktach o niskim indeksie glikemicznym, która może podziałać prewencyjnie na rozwój pełnoobjawowej cukrzycy.
Proponuję zastosować dietę opartą o produkty z niskim indeksem glikemicznym ponieważ jest obciążenie genetyczne, a niska masa ciała nie zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy typu II. Zachęcam do przeczytania mojego artykułu http://www.ciazowy.pl/artykul,zdazyc-przed-cukrzyca,2829,1.html
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego poziom cukru nie spada? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Skoki cukru u osoby chorej na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Łacina
- Czy badanie glukozy na czczo raz do roku wystarczy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Niski poziom cukru w cukrzycy typu I – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jakie są normy poziomu cukru po jedzeniu? – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
- Niski indeks glikemiczny i suszone śliwki przy cukrzycy – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czosnek i cebula w diecie na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Spożywanie gruszek przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Duży poranny poziom cukru – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
artykuły
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych
Regularnie odwiedzaj lekarza Nieleczona cukrzyca m