Proszę o interpretację wyników badań pod kątem celiakii

Dzień dobry Proszę o interprenację wyników badań pod kątem celiakii. p/c p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgA 45,48 < 20RU/ml wynik ujemny p/c p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG 0,14 <1,0 wynik ujemny Czy te wyniki wskazują na celiakię? Czy powinnam wykluczyć gluten? Dodam iż nie ma żadnych objawów po spożyciu produktów zawierających gluten.
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Bartłomiej Grochot
82 poziom zaufania

Witam. Sama obecność podwyższonych mian przeciwciał nie świadczy o chorobie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty