Refluks żołądkowo-przełykowy i nadwaga

witam mam pytanie stwierdzono u mnie refluks zoladkowo przelykowy zpowodowany przepuklina rozoworowa przelyku stopnia 1 lekarz stwierdzil ze jest na tyle mala ze nikt nie bedzie chcial ingerowac operacyjnie w moje bebeszki:)dostalem liste czego unikac a co jesc a nabawilem sie tego od otylosci obecnie zostalo mi 8 kg nadwagi czy jest cien szansy ze jak znormalizuje mase ciala to zoladek wruci na swoje miejsce sam?i czy da sie s tym zyc bezpiecznie jesli sie leczy prosze o odp na te dwa pytania
MĘŻCZYZNA, 28 LAT ponad rok temu

Endoskopia tradycyjna a nowoczesna

Lekarz Marcin Radkowska przedstawia różnice między endoskopią tradycyjna a nowoczesną. Endoskopia jest to badanie, które służy ocenie stanu narządów wewnętrznych.

Witam. Redukcja masy ciała przy refluksie jest bardzo wskazana, gdyż może znacznie zmniejszyć dolegliwości poprzez zmniejszenie ucisku w jamie brzusznej. Leczenie może także zwiększyć komfort życia. Oto kilka wskazówek:
- Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Ponadto należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food.

- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną, można też pić delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka) oraz herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila ona wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Można spożywać także: kaszę jaglaną, kaszę manną, kaszę kuskus, napar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty