Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Skórną postać wykrywa się poprzez badania wycinków ze skóry podczas stosowania diety zawierającej gluten oraz wystęowania charkterystycznych przeciwciał.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Wynik przeciwciał IgA orzy celiakii – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Podejrzenie celiakii i wynik badania mikroskopowego – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jakie testy wykonać w kierunku celiakii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak sprawdzić czy zmiany skórne pojawiają się po wypiciu mleka? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Co oznaczają te suche zmiany skórne? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Alergia pokarmowa i zmiany skórne – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dlaczego nie mogę przytyć i mam problemy skórne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie celiakii a nadczynność tarczycy – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
artykuły
Choroba Duhringa - przyczyny, objawy i leczenie
Choroba Duhringa manifestuje się swędzącymi wykwit
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Nietolerancja pokarmowa - charakterystyka, produkty powodujące nietolerancje, co można jeść, probiotyk a nietolerancja
Nietolerancja pokarmowa objawia się nieprawidłową