Skórna postać celiakii

ch. duhringa/skórna postać celiakii.roczny okres diety bezglut. a biopsja skóry.czy ma sens?wyniki mogą być zaburzone dietą? zależy mi na skutecznej diagnozie. problem w 100% glutenozależny.spożywając produkty z logiem p.k. obserwuję zanik objawów.zero skórnej manifestacji.manifestacja jest bolesna.zmiany pojawiają się po 4-7h od spożycia pow.20ppm, ale jednak wciąż śladowych ilości g. w produkcie np. herbata, zioła suszone skażone glutenem, SÓL. niektóre p. są niedostępne w Polsce z ozn.loteria
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Aleksander Ropielewski
95 poziom zaufania

 Skórną postać wykrywa się poprzez badania wycinków ze skóry podczas stosowania diety zawierającej gluten oraz wystęowania charkterystycznych przeciwciał.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty