Szanowny Panie,
Jedzenie margaryny w dowolnym stanie nie należy do najbardziej poprawnych zachowań żywieniowych, gdyż prowadzi do hipercholesterolemii i zaburzeń gospodarki lipidowej. Margaryna jest produktem uzyskiwanym w wyniku uwodarniania olejów roślinnych, co prowadzi do powstania tłuszczy typu trans, które są niefizjologiczne dla człowieka i powodują problemy z metabolizmem tłuszczy. W ramach zasad zdrowiego odżywiania zaleca się spożycie ograniczonych ilości masła, a głównie olejów roślinnych (rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwa z oliwek). Największe restrykcje przy problemach z nerkami dotyczą ilości spożywanego białka i soli mineralnych, źródła tłuszczu nie mają zasadniczego znaczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jakich pokarmach rozpuszcza się witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?
Zatkane tętnice Nasze serce każdego dnia wykonuje