Zalety gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.
Witam,
po zapaleniu trzustki obowiązuje dieta łatwostrawna, a więc np.:
- gotowane/pieczone/duszone warzywa i owoce (z wyj. ciężkostrawnych i wzdymających np. kapusty, grochu, czereśni itd.)
- biały ryż, kajzerki, bułka wrocławska, płatki owsiane błyskawiczne, płatki kukurydziane itd. + gotowane ziemniaki
- gotowane lub pieczone chude mięso
- masło
- naturalne produkty mleczne np. jogurt, kefir, maślanka
+ łagodne przyprawy.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Usunięcie kamieni z pęcherzyka żółciowego a spożywanie kapusty – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce można jeść po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie kompoty można spożywać po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta po usunięciu żołądka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie kapusty przy chorej trzustce – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta przy stłuszczonej trzustce – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czas rozpuszczania szwów i diety wrzodowej po operacji rozlanego zapalenia otrzewnej – odpowiada Mgr Joanna Wardenga