Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
witam,
z jakiego powodu był wówczas wstrząs? Jeżeli po antybiotyku tego typu (amoksycylina) to nie.
W innym wypadku może Pani
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę dostać wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wstrząs anafilaktyczny po penicylinie a spożywanie serów pleśniowych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak długo może utrzymywać się wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Stres a wstrząs anafilaktyczny – odpowiada Mgr Anna Bernatowska
- Czy glikokortykosteroidy mogą powodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy możliwe było wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak szybko może wystąpić wstrząs anafilaktyczny po zastosowaniu penicyliny? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Czy mógł to być wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
artykuły
Uczulenie na penicylinę
W grupie penicylin wyróżnia się różne jej rodzaje.
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
Ewa Sałacka sięgnęła po sok, wtedy użądliła ją osa. Nie udało się jej uratować
Ewa Sałacka, jedna z najbardziej rozpoznawalnych i