Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Konieczne jest zaprzestanie palenia papierosów oraz unikanie dymu tytoniowego. Palenie może prowadzić do raka płuca itp. Proponuję udać się z chłopakiem do psychiatry,.
Skutkiem ubocznym palenia papierosów jest zwiększone ryzyko zachorowania na szereg schorzeń, m.in.: nowotwory (płuca, krtani, przełyku, pęcherza moczowego...), pochp, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca itp. Dodatkowo stwierdzone uczulenie powoduje, że objawy czyli kaszel nie zniknąć póki nie przestanie palić oraz przebywać w pobliżu dymu tytoniowego. Być może warto byłoby rozważyć wizytę u psychiatry.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kaszel podczas palenia papierosów – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy ten mokry kaszel to jakiś objaw? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Łagodzenie kaszlu z powodu palenia papierosów – odpowiada Mgr Rafał Czarny
- Przyczyny kaszlu przy nałogowym paleniu papierosów – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy po tak krótkim okresie palenia grozi mi POChP? – odpowiada
- Kaszel i odkrztuszanie żołto-zielonej ropnej wydzieliny a POCHP – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Kaszel - co z tym dalej? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Dlaczego mam ten problem z kaszlem? – odpowiada Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
- Uzależnienie od papierosów u 24-latki – odpowiada Mgr Justyna Piątkowska
- Czy po rzuceniu palenia płuca się oczyszczają? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka