Uczulenie na wszystkie zapachy kwiatów, owoców, warzyw i barwniki

Dzień dobry. Mam 34 lat , jestem uczulona na wszystkie zapachy kwiatów, owoców, warzyw, zapach kawy, jakiekolwiek barwniki typu E, na wszystko co posiada kwas: acetylosalicylowy, cytrynowy, owocowy, na salicylany wyst. w kremach, szamp. , środ. czystości. W styczności z jakimikolwiek zapachami, dymem, perfumami i zywnością - puchnie mi język , nie mogę oddychać i duszę się. przeszłam szereg badań i lekarze nie są w stanie mi pomóc. Proszę o ratunek. Dorota
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Proszę koniecznie udać się do lekarza alergologa lub immunologa klinicznego. Po badaniu będzie można coś więcej powiedzieć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty