Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proszę koniecznie udać się do lekarza alergologa lub immunologa klinicznego. Po badaniu będzie można coś więcej powiedzieć.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mając uczulenie na pomarańcze można używać produktów z wyciągiem z kwiatów pomarańczy? – odpowiada
- Czy powinnam unikać warzyw i owoców które krzyżują się z alergenem wziewnym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę powinna mięć osoba chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Uczulenie na warzywa – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Alergia na barwniki i konserwanty – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Codzienne picie jednego napoju energetycznego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Brak owoców w diecie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Uczulenie na dorsza a inne alergie pokarmowe – odpowiada Magdalena Mroczek
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salic
8 owadów, które... zjadasz
Robaki przysmakiem w niektórych krajach? Czy wiedz
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn