Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie. Alergię taką można by nazwać średniego stopnia alergią . Odczyn, o którym mowa jest jak najbardziej prawdopodobny w tej sytuacji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Interpretacja testów alergicznych – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Testy alergiczne u 5-latka – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Proszę o zinterpretowanie testów skórnych na alergię – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- W jaki sposób odczytać wynik testu alergologicznego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co oznaczają takie testy alergiczne? Na co jest uczulone moje dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam te poranne katary? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jakie są skutki długotrwałego stosowania leku sterydowego typu Nasonex? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Wynik punktowego testu skórnego 27-letniej osoby do analizy – odpowiada Małgorzata Panek
- Testy alergiczne - pyłki drzew II grupy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Ciemnienie powiek przy AZS – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
artykuły
Kalendarz pylenia roślin - dla alergików. Jakie rośliny uczulają? Jak walczyć z alergią?
Kalendarz pylenia roślin i traw powinien znać każy
Marzec - najgorszy miesiąc dla alergików
Najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych na pocz
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk