Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! W tej sytuacji w czasie trwania wysypki należy rozważyć stosowanie doustnych preparatów antyhistaminowych zmniejszających odczyn alergiczny. Tego typu leki i ich odpowiednie dawkowanie powinien zapisać lekarz pesiatra.
może warto przeanalizować alergeny pokarmowe
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysypka u 5-letniego dziecka – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Jaki jest skuteczny sposób na wyleczenie zatok? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Wysypka na całym ciele u 1,5-rocznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mocna wysypka na twarzy u dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Wysypka na skórze nóg podczas antybiotykoterapii u dziecka – odpowiada Dr n. med. Jolanta Uchman
- Czerwone plamy na ciele 3-latka – odpowiada Lek. Leokadia Plisiecka
- Wysypka po posiłkach u 25-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Męcząca wysypka – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to może być pokrzywka kontaktowa? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka w kolorze skóry u 3-letniego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Krostki na nogach - przyczyny, domowe sposoby i leczenie
Krostki na nogach mogą być objawem alergii czy zap
10 mało znanych alergenów
Alergeny znane i nieznane Z pewnością większość z
Wysypka alergiczna - jak rozpoznać, rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie
Wysypka alergiczna, przez wielu pacjentów określan