Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 5 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Analiza wyników badań hormonalnych a choroba Hashimoto

Witam. Mam 47 lat. Zdiagnozowano u mnie Hashimoto na podstawie wyników: Parathormon 70,3 pg/ml (nor 10-65,00); TSH 3,404 μIU/ml (nor 0,55- 4,00); anty-TPO 564,07 IU/ml (nor 0-5,61). Kilka dni później wykonałam jeszcze badania: Wit. D3 (25-OH D)17,1 ng/ml (nor 30-80,00); FT4 16,02 pmol/l (nor 11,5-22,70). Nie miałam USG tarczycy. Nie mam objawów typowych dla tej choroby: wole, tycie, senność itp. Czy wyniki wskazują na chorobę Hashimoto? Nie chciałbym zaczynać niepotrzebnie terapii hormonalnej.
KOBIETA, 48 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Szanowna Pani,
Aby w sposób jednoznaczny wykluczyć lub potwierdzić chorobę Hashimoto, niezbędne będzie wykonanie USG tarczycy. Na podstawie podanych przez Panią wyników (zawyżone TSH, które idealnie, jeżeli jest w okolicach 1) oraz szczególnie ilość przeciwciał anty-TPO są poważną przesłanką do postawienia diagnozy o Hashimoto.
Choroba Hashimoto może przebiegać niespecyficznie, bez klasycznych objawów przybierania na wadze, stanów depresyjnych czy senności. Niemniej jednak nie może to być podstawa do wykluczenia tej choroby.
Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy