Astma oskrzelowa o podłożu alergicznym

Choruję na astmę oskrzelową o podłożu alergicznym. Jakie jest ryzyko wystąpienia u mnie anafilaksji? Jeżeli nie jestem uczulony na konkretną rzecz, to nadal istnieje ryzyko anafilaksji (lub wstrząsu anafilaktycznego) po kontakcie z ową rzeczą? Czy będąc astmatykiem powinienem się obawiać np. korzystania ze znieczulenia u dentysty lub innych sytuacji, w których mogę być narażony na substancje uczulającą? Jak odróżnić reakcję alergiczną od anafilaksji? Czy powinienem nosić adrenalinę?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

a czy występowały jakieś nasilone objawy? proponuję udac się do alergologa, po badaniuj będzie mozna okreslic najbardziej odpowiednie dalsze postępowanie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty