Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
a czy występowały jakieś nasilone objawy? proponuję udac się do alergologa, po badaniuj będzie mozna okreslic najbardziej odpowiednie dalsze postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Astma oskrzelowa u dziecka a nawilżanie powietrza – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Czy astma alergiczna jest dziedziczna? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Czy astma oskrzelowa jest przeciwwskazaniem do lotu w tunelu aerodynamicznym? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Wyniki testów alergicznych a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Astma oskrzelowa nieuczuleniowa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Katar, astma i alergiczny nieżyt nosa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma i alergia na pleśń i roztocza – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego osoby uczulone na orzeszki ziemne nie mogą przyjmować izoteku? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Astma oskrzelowa i suchość w gardle – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Astma a inne choroby
Astma jest chorobą występującą coraz częściej zaró
Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy, leczenie
Anafilaksja to ciężka, zagrażająca życiu reakcja a
Czy reakcja anafilaktyczna po jakiejkolwiek szczepionce w przeszłości uniemożliwia zaszczepienie przeciwko COVID-19? Ekspert wyjaśnia
Do redakcji Wirtualnej Polski zgłosiła się kobieta