Zapytaj lekarza

1 , 0 3 7 , 0 9 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Nie. Dotyczy to przede wszystkim alergii przebiegających z objawami szczególnie zagrażającymi życiu (duszność, obrzęk krtani). Wskazane jest to, gdy z każdym kolejnym napadem uczulenia objawy te są cięższe i trudniejsze do opanowania oraz gdy przebieg alergii może wskazywać na ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Lekarz pediatra, homeopata.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy