Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opierając się jedynie na wynikach testów alergicznych nie można zdiagnozować astmy. W razie wątpliwości proszę udać się na wizytę do lekarza prowadzącego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy duszność odczuwana podczas pylenia traw, na które jestem uczulona, musi oznaczać astmę? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Katar, astma i alergiczny nieżyt nosa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma oskrzelowa u dziecka a nawilżanie powietrza – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Astma oskrzelowa nieuczuleniowa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Czy uczucie zatkanego nosa, niedotlenienia oraz duszności mogą świadczyć o alergii? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Astma oskrzelowa o podłożu alergicznym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Astma – co to jest zespół Corrao? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Katar sienny pod koniec września? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy astma alergiczna jest dziedziczna? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
artykuły
Katar sienny - charakterystyka, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Katar sienny (Allergic rhinitis) bywa określany na
Leczenie alergii pyłkowej
Kichanie, wodnisty katar i zatkany nos to objawy,
Schyłek lata - co nas uczula i jak sobie z tym radzić?
Dni są wprawdzie wyraźnie krótsze niż na początku