Astma oskrzelowa zawodowa i enzyma rąk a praca w piekarni

W 2004 roku w wieku 45 lat stwierdzono u mnie astmę oskrzelową zawodową (asthma bronchiale professionalis) ze względu na pracę z mąką i polepszaczami oraz alergiczny nieżyt nosa. Od dwóch lat choruję na enzymę obu rąk (zlewne zmiany wypryskowe - postępująca lichenizacja skóry). Obecnie lekarz stwierdził u mnie astmę oskrzelową atopową (wyniki badań spirometrycznych FVC=84%N,, FEV1=69%N, FEV1%FVC=0,70=89%N)- co to oznacza? Czy mogę pracować w kuchni jako kucharz lub w piekarni zgodnie z wykształceniem i kwalifikacjami?

KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Witam! Astma oskrzelowa atopowa jest to rodzaj astmy oskrzelowej gdzie choroba ma podłoże alergiczne (zazwyczaj reakcja nadwrażliwości typu natychmiastowego rzadziej opóźnionego). W Pańskiej sytuacji taka przyczyna jest bardzo prawdopodobna ze względu na to, że występują również inne dolegliwości spowodowane reakcją alergiczną (alergiczny nieżyt nosa, zmiany wypryskowe na rękach). Na podstawie wywiadu można wnioskować, że alergenami mogą być czynnikami występujące w miejscu pracy. W związku z tym trudno ocenić czy nie będzie konieczne przekwalifikowanie zawodowe. W tej chwili konieczne jest dokładne określenie alergenów i odpowiednie leczenie astmy oskrzelowej (oraz towarzyszących chorób alergicznych). Proponuję skonsultować problem z alergologiem, po przeprowadzeniu dokładnych badań warto rozważyć możliwość odczulania swoistego. Jeśli astma będzie dobrze kontrolowana za pomocą odpowiedniego leczenia, wówczas zmiana pracy może nie być konieczna. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty