Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Na podstawie Pani opisu nie mogę tego wykluczyć, jednak bez przeprowadzenia badania trudno jest mi to stwierdzić jednoznacznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Biały nalot na migdałkach podniebiennych – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Zatkany nos a czerwone oczy – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Co powoduje bóle oczu i pokrzywkę na twarzy? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Alergia na roztocza i powiększony migdał a gęsty katar – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Powiększone migdały i nalot na nich u 4-latka – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Biały nalot na języku i gardle – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Uciążliwy i długotrwały katar – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Przewlekły katar u dziecka w otoczeniu psa – odpowiada Aleksandra Koloch-Głowacka
- Męczący katar a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Powiększony migdał z białym nalotem – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
artykuły
Kwestionariusz. 18 pytań, na które należy odpowiedzieć przed szczepieniem przeciw COVID-19
Zgodnie z obowiązującymi przepisami każdy pacjent
Jak udrożnić nos?
Na zatkany nos poleca się przede wszystkim chustec
Zapalenie migdałków - przyczyny, objawy, diagnostyka, powikłania, leczenie
Zapalenie migdałków kojarzy się głównie z chorobą