Zapytaj lekarza

7 4 2 , 3 5 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Hormony a zachowanie

Szanowna Pani,
Wyniki badań zawsze powinny być oceniane w kontekście normy danego laboratorium podanej przez laboratorium obok wyniku, ponieważ wartości w poszczególnych centrach diagnostycznych mogą się różnić. To zależy od zastosowanej metody oraz sprzętu diagnostycznego używanego w laboratorium. Konieczne jest także podanie jednostek tych wyników (lobaratoria podają zarówno w pmol/l jak i ng/l- i tu interpretacja tego samego wyniku liczbowego może się różnic. Prawidłowa wartość fT4 to 10 - 25 pmol/l (8 - 20 ng/l), przy poziomie hormonu TSH tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml. Przy niedoczynności tarczycy wartość TSH wynosi powyżej 4 µIU/ml, a fT4 poniżej 10 pmol/l (8 ng/l).
Krótko mówiąc- u Pani najprawdopodobniej mimo tego ze nie mamy jednostek te dwa wyniki mieszczą się w normie (ft4 w dolnej granicy normy) i świadczą o poprawnej funkcji tarczycy. Przy interpretacji badań oczywiscie bierzemy tez pod uwagę występujące u pacjenta objawy. Jesli występują jakieś objawy niedoczynnosci do poszerzenia diagnostyki można jeszcze oznaczyć ft3.
Pozdrawiam i zycze zdrowia Anastazja Szlauer-Stefańska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy