Co oznacza ten wynik morfologii u 70-latki?

Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników mojej mamy. Mama ma 70l. Wczoraj odebraliśmy wyniki i są niepokojące. Morfologia: Leukocyty: 13.27 norma: 3.98-10.04 Hemoglobina: 16,50 norma; 11.20-15.70 Hematokryt: 48,2 norma: 34,1-44,9 MCV; 94,9 norma: 79,4-94,8 MCH: 32,5 norma: 25,6-32,2 PDW: 16,5 norma: 9,8-16,2 Reszta wyników morfologii jest dobra. W moczy natomiast : Erytrocyty (pisze tylko :wykryto) Reszta moczu w porządku nie ma białka, leukocytów też nie ma. No i wynik kreatyniny 0.93 norma 0,50-0,90 eGFR 59,4 Czy te wyniki są bardzo złe? co mogą oznaczać? Mama ma lekarza dopiero za 3 dni. Dodam że choruje na cukrzycę a w tamtym roku miała wszystkie wyniki dobre.
KOBIETA, 71 LAT 2 miesiące temu

Test na ciężar właściwy moczu

Czy wiesz, czym jest test na ciężar właściwy moczu i dlaczego te dane są istotne? Dowiedz się więcej na ten temat i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta. Lek. Łukasz Dubielecki mówi o teście na ciężar właściwy moczu.

Po 1 podwyższone miano leukocytów najczęściej świadczy o infekcji. Zakażenie układu moczowego zwykle przebiega z leukocyturią, możliwy jest jednak izolowany krwinkomocz. Alternatywną przyczyną obecności erytrocytów w moczu jest kamica.

Podwyższony hematokryt i kreatynina wynikają najpewniej z odwodnienia. Wyniki badań należy odnieść do stanu klinicznego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty