Cukrzyca typu II a dieta

Czy każdy, kto ma cukrzycę II typu musi zrezygnować całkowicie z białego pieczywa i białej mąki, czy zależy to od stopnia zaawansowania choroby?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Cukrzyca nie jest wyrokiem, jakkolwiek chorując należy zmienić nawyki żywieniowe, aby łatwiej "trzymać cukier w ryzach" Dieta chorego na cukrzycę to tak naprawdę dieta zdrowego człowieka, czyli zdrowe odżywianie się. Jeśli cukry są dobrze wyrównane, to od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe dietetyczne "grzeszkI". Oczywiście, jeśli po takich grzechach glikemia za bardzo wzrośnie, to takich "grzeszków" należy unikać.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę oraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty