Czy dawka Letroxu jest za duża?

Mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy, biorę na przemiennie letrox 50 i letrox 75. Moje badania krwi: TSH 0,281 (0,550-4,780); FT3 5,05 (3,50-6,50); FT4 15,11 (11,50-22,70). Czy wyniki badań krwi wskazują na zbyt wysoką dawkę letroxu?
KOBIETA, 21 LAT 2 tygodnie temu

Problemy hormonalne kobiet

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

powinna Pani udać się do lekarza prowadzącego i przedstawić mu otrzymane wyniki badań. Tylko na tej podstawie lekarz będzie mógł podjąć decyzję o zmniejszeniu bądź zwiększeniu dawki leku Letrox.

Zachęcamy więc do wizyty. Proszę nie zmieniać dawkowania na własną rękę i zaufać lekarzowi, który zna Pani historię medyczną i poprzednie wyniki badań laboratoryjnych.

Przyczyny, objawy oraz leczenie niedoczynności tarczycy zostały opisane w naszym artykule, który znajdzie Pani pod adresem:

https://portal.abczdrowie.pl/niedoczynnosc-tarczycy-przyczyny-objawy-leczenie.

Odpowiedzi ekspertów na podobne pytania umieszczamy poniżej:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jaka-dawke-leku-mam-zastosowac,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jaka-dawka-leku-letrox,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-ta-dawka-euthyroxu-nie-jest-za-mala.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty