Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Tak. Food Detective to bardzo dobry i skuteczny test na nietolerancję pokarmową. Nietolerancją pokarmowa to odpowiedź immunologiczna na przeciwciała klasy IgG natomiast alergia to przeciwciała klasy IgE. Dlatego różnica jest znaczna. W alergii, w momencie spożycia produktu nieprawidlówego odpowiedź organizmu jest prawie natychmiastowa, natomiast w nietolerancji dopiero za 2-3 dni oraz możliwych wiele innych skutków ubocznych, np bóle głowy, otyłość, biegunki, zaparcia itp.Więcej informacji na stronie www.arkadia-klinika.pl Test można wykonać w domu samemu, kupując gotowy zestaw w aptekach lub w internecie. Cena ok 400 zł. Natomiast ułożenie sposobu odżywiania po teście to już inna sprawa. Służe wtedy pomocą. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty