Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Pomio tego, że wile sie na ten temat pisze i można wykonac liczne testy, nie istnieje coś takiego jak "nietolerancja pokarmowa". Jest to pomysł marketingowy, a nie medyczny.
Brak jakichkolwiek publikowanych dowodów naukowych na istnienie tzw. nietolerancji, poza chorobą trzewną ( celiakie można określic czymś w rodzaju nietolerancji glutenu) oraz fenyloketonurią, która wystepuje u niemowląt.
Oczywiście istnieją liczne alergie pokarmowe, niektóre nawet groźne dla życia i tu testy są w pełni uzasadnione.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie a wskazania do wyeliminowania produktów mlecznych z diety – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Testy na nietolerancję pokarmową u dziecka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Różnica pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy nietolerancje pokarmowe mogą być przyczyną trądziku? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Nietolerancja na gluten, nabiał i celiakia – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Ropne wypryski na twarzy, zatkany nos i wodnista wydzielina a testy na nietolerancję pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Food Detective - nietolerancja pokarmowa, test, działanie, testowane pokarmy, opinie
Nietolerancja pokarmowa to coraz poważniejszy prob
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p