Witam, może tu mi ktoś pomoże. Od stycznia miałam miesiąc kaszlu, nawet wylądowałam z nim w szpitali gdyż był duszący, okazało się, że to alergia na roztocza. Był spokój kilka miesięcy. W połowie lipca, spuchło mi oko, pierwszy raz w życiu. Potem spuchło jeszcze kilka razu, zawsze to było na zmianę, raz lewe, potem prawe. Jedynie maści sterydowe pomagały, miałam prawie 3 miesiące spokoju, aż 3 tyg temu znowu spuchły tym razem oba. Do tego, mam od około lipca czerwone plamy wokół ust, zachodzące na polika,, nie swedza, nie pieką, nie bolą. Są po prostu czerwone suche, muszę je nawilżać. Jednak, żeby ich nie było muszę smarować je sterdydami, bo inaczej masakra! Ostatnio jeszcze robi mi się takie suche pod linią ust. Leczyłam się u dermatologa, 3 alergologów, internisty i okulisty. Leki na alergie nie pomagają. Miałam dietę antyhistaminową, nie jadłam glutenu 2 miesiące, bez efektów. Ostatnio wybrałam się 50 km dalej do dobrego alergologa, zrobił mi testy, mam uczulenie silne na roztocza, trawy i żyto. Do tego ze skórnych wyszło, że mam lekka alergie na mleko, kakao, banany, mąkę żytnia, orzechy włoskie. 5 miesięcy temu w badaniach z krwi, nie wyszło na mleko i orzechy. Lekarz powiedział, że z krwi na pokarm są czesto niemiarodajne. iGE w styczniu 400 w sierpniu 350 Dodam, że jestem bardzo nerwowa, w kwietniu odbyłam terapie 3 miesięczna, jednak nic mi nie pomogła. Ciagle chce mi sie płakać, mam dola, bo zamiast żyć dobija mnie mój stan, bo wstyd mi wychodzić z domu. Lekarz powiedział, że bardzo prawdopodobne, że to ze stresu. Dodam, że robiłam 3 razy testy na pasożyty z kału w 2 labolatoriach i nic nie wyszło. Od ciągłego używania sterydów na twarz mam bardzo dużo pryszczy, wczesniej nie miałam takiego problemu. Jeszcze wspomnę może o jednej sytuacji: w lato mialam straszne czerwone plamy, nie uzywalam jeszcze wtedy sterydów, wybierałam sie na chrzest kuzynki i z pewnej przyczyny byłam strasznie zestresowana. Na drugi dzien po chrzcinach te plamy były blade praktycznie niewidoczne. Czy to moze mieć związek z tym stresem? Mam 25 lat. Proszę o pomoc
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
przeprowadzono już sporą diagnostykę, obawiam się że nie pomogę, na tle stresowym - jest taka możliwość.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skąd się biorą czerwone suche plamy wokół ust? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Swędzące bąble porównywalne do ugryzienia komara – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wysypka na całym ciele a praca w drukarni – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy moje objawy wskazują na alergię wziewną? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zaczerwienione plamy na plecach, pod łopatkami – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na pleśń i roztocza kurzu a kaszel – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Plamki na skórze i alergia na roztocza – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Zmiany skórne na ustach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Na co mój syn może mieć alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czym są czerwone zmiany na zewnętrznej stronie dłoni? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski