Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 0 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy możliwa jest niedoczynność tarczycy przy dobrych wynikach Ft3 i Ft4 i podwyższonym TSH?

Witam. Wizytę u endokrynologa mam dopiero za 2 tygodnie, a jestem ciekawa co mi jest. W lipcu miałam robione TSH i wyszło ponad normę 4.86 (do 4.00 była norma). Dzisiaj odebrałam wyniki i Ft3 mam 3.48 (norma 2.57- 4.43) oraz Ft4 1.13 (norma 0.93-1.7), czyli wyniki dobre. Za tydzień otrzymam wyniki anty-TPO. Mam typowe dolegliwości niedoczynności. Jest to możliwe, że mam niedoczynność przy dobrych wynikach Ft3, Ft4 i podwyższonym TSH? A może to choroba Hashimoto? Jutro idę powtórzyć TSH. Z góry dziękuję za odpowiedź.
ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

przytoczone wyniki wskazują na subkliniczną niedoczynność tarczycy, nie wymagającą leczenia suplementacyjnego.
Nie można wykluczyć choroby autoimmunologicznej - tu jednak znać należy wynik oznaczenia miana przeciwciał, na który Pani oczekuje.

Pozdrawiam

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy