Zapytaj lekarza

7 3 7 , 0 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy to choroba hashimoto?

Dzień dobry, Niedawno byłam u endokrynologa, gdyż podejrzewałam chorobę tarczycy w związku z objawami (bóle głowy, rzadkie miesiączki, zmęczenie, stany depresyjne, wysuszająca się skóra, itp.) Lekarz przeprowadził badanie USG, które podsumował "faktycznie nie wygląda to dobrze, jest zapalenie, guzów nie widać". Zlecił wykonanie badań TSH, FT4, antyTPO i antyTG. Moje wyniki to: TSH 1,0022 uIU/ml (norma: 0,35-4,94) FT4 1,01 ng/dl (0,7-1,48) antyTPO 88,32 IU/ml (0-5,61) antyTG 30,31 IU/ml (0-4,11) Lekarz przypisał mi euthyrox25 i zlecił wykonanie samego TSH za 3 miesiące. Niestety, nie dowiedziałam się co tak naprawdę mi dolega... Czy jest to hashimoto i czy wynikła z tego już niedoczynność? Z góry dziękuję za pomoc.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy