Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 5 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Interpretacja wyników badania hormonów tarczycy i leczenie niedoczynności tarczycy

Dzień dobry. Od 2008r. jestem leczona Euthyroxem na niedoczynność tarczycy, jednak dopiero teraz, po zmianie lekarza, dostałam skierowania na dokładniejsze badania diagnostyczne. Chciałabym prosić o interpretację wyników: antyTG 30,20lU/ml (norma 0-4,11), antyTPO 0,63lU/ml (norma 0-5,61). TSH 1,9907ulU/ml (norma 0,35-4,94), ft3 2,99pg/ml (norma 1,71-3,71), ft4 1,08ng/dl (norma 0,7-1,48). Martwi mnie podwyższony poziom antyTG, a do lekarza idę dopiero za 3 tygodnie. Proszę o odpowiedź.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Jak organizm broni się przed atakiem drobnoustrojów?

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Podwyższony poziom przeciwciał anty- TG może świadczyć o autoimmunologicznej chorobie tarczycy. Konieczne jest rozszerzenie diagnostyki a także wykonanie USG tarczycy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy