Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuje udać się do lekarza dermatologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Testy płatkowe a alergia na nikiel – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co na bolesne zgrubienia na skórze w wyniku alergii na słońce? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Nawracające krostki na twarzy - czy to alergia? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Czy te zmiany to zwykła alergia? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czerwone plamy na twarzy - co to jest i jak wyleczyć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Twarde i czerwone krostki na nodze i sucha skóra – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak radzić sobie ze świądem skóry przy alergii? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy możliwa jest alergia na lakier hybrydowy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czerwone i swędzące krostki – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Krosty na dekolcie, biodrze i pod pachą – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Wysypka na plecach - najczęstsze przyczyny
Wysypka na plecach to problem, który towarzyszy os
Egzema - rodzaje, przyczyny, objawy, diagnoza i leczenie
Egzema jest to stan zapalny powierzchniowej warstw
Choroby skóry - trądzik, AZS, łupież, łuszczyca, alergia kontaktowa
Choroby skóry mogą być różnorodne. Krostki, zaczer